Duurrzaam verbeteren met de dubbele veiligheidsdriehoek

Posted on 29 juni 2015

De dubbele Veiligheidsdriehoek©, een concept dat bedoeld is om u te helpen motivatie en energie in een cultuurprogramma blijvend op een hoog niveau te houden.

De dubbele Veiligheidsdriehoek helpt u om een veiligheidscultuur duurzaam te verbeteren.

De combinatie

De eerste driehoek bestaat uit veiligheidskundige, gedragspsychologische en veranderkundige aspecten die alle drie onmisbaar zijn in een veiligheidsprogramma. De tweede driehoek gaat over de operationele structuur waarin veiligheidsgedrag verankerd wordt, namelijk het samenwerkingsverband tussen Safety Hero, Safety Champion en Safety Buddy.

De motivatie

De motivatie om de dubbele veiligheidsdriehoek te beschrijven komt uit de praktijk omdat de eerste fase van een veiligheidscultuurprogramma vaak een berg energie geeft maar daarna neemt de energie af. Er wordt een nulmeting van de veiligheidscultuur gedaan en er worden trainingen in gang gezet. Het management is enthousiast, we zien allerhande activiteiten ontstaan en zien kleurrijke posters op de werkplekken verschijnen. Wat we daarna vaak zien gebeuren is dat de aandacht langzaam wegebt. Managers, medewerkers en leidinggevenden blijven hangen in automatische gedragspatronen (want ze zijn geconditioneerd door beloning van productieresultaten) en er ontstaat weerstand tegen de activiteiten die georganiseerd worden en met het verstrijken van de tijd sterft een goed initiatief. Het resultaat hiervan kan een dosis scepsis zijn voor verander programma’s (vooral op de werkvloer) achterblijft. Het management rent op dat moment al weer achter een nieuw veranderproject aan…

Er verschijnen nieuwe prioriteiten, reorganisaties, projecten, al dan niet door het management opgelegd die allen wederom gepaard gaan met projectplannen, nulmetingen, managementsystemen, trainingen, KPI’s, stuurgroepen, cultuuromslagen etc.. Daarna ebt het weer weg etc. etc. Medewerkers leren hierdoor dat de ferme uitspraken van het management over het belang van het nieuwe project met een korreltje zout genomen mogen worden. ‘even bukken en het waait wel over, over een paar maanden hebben ze weer een nieuw speeltje….‘.

Download hier de volledige whitepaper over De Dubbele Veiligheidsdriehoek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over een veiligheidsprogramma voor uw organisatie, een cultuurmeting of wenst u een vrijblijvende kennismaking?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 076-5040340 of via e-mail: info@denf.nl

Share Button