Herkenbare ATEX items?

Posted on 20 oktober 2014

Explosies komen vaker voor dan gedacht. Een aantal malen per jaar zijn explosies zelfs desastreus en veroorzaken ze het verlies van mensenlevens en grote economische schade. Daarom is het van belang om voor uw bedrijf na te gaan of u voldoet aan alle Wet- en regelgeving.

D&F adviseert en coacht veel bedrijven op het gebied van explosieveiligheid. Onze ATEX specialisten beschikken over een brede kennis en schat aan praktische ervaring op dit gebied.

Hieronder treft u een opsomming van veel voorkomende, misschien voor u herkenbare, vragen en/of situaties, die in de praktijk vaak naar voren komen.

  • Quickscan van uw procesinstallaties om te toetsen wat de gevolgen zijn van de veranderingen door W&R. Moeten de zones nog de destijds bepaalde afmetingen hebben nu de nieuwe NPR daar wijzigingen in heeft aangebracht?
  • Review up to date zijn van het Explosieveiligheidsdocument (EVD). Zijn alle zone beperkende maatregelen uitgevoerd en verwerkt in het EVD?
  • Visuele inspectie van de 13 soorten ontstekingsbronnen, (zoals bekabeling, sensoren, statische elektriciteit, hete delen, mechanische vonken enz.) Zijn de afdichtingen nog goed, zijn de juiste wartels gebruikt, kunnen door fouten toch ontstekingstemperaturen ontstaan, kunnen er mechanische vonken ontstaan door slijtage aan lagers?
  • Is uw inspectie en onderhoudsplan ingericht om dit soort falen voor te zijn?
  • Audit op het naleven van procedures en good house keeping. Zijn de procedures helder opgeschreven en voor iedereen duidelijk. Zijn ze niet te omslachtig en tijdrovend?
  • MOC op gebied van explosieveiligheid. Is dat bij u goed geregeld? Wij helpen u graag met tips om dit op een praktische manier te verbeteren.
  • Doordat onze consultants dagelijks bij vele bedrijven ATEX werkzaamheden uitvoeren, hebben ze een schat aan ervaring en nuttige tips die u kunnen helpen bij een veilige werkomgeving. Hoe blijft u op de hoogte van nieuwe zaken op gebied van Explosieveiligheid, zoals normwijzigingen en stand der techniek?
  • Ook de contractors die u inhuurt hebben baat bij een persoonscertificering, waardoor u met grote zekerheid een goed geïnstalleerde installatie krijgt. Bent u op de hoogte van de opleidingsverplichtingen voor het werken in een ATEX omgeving?
  • Zijn de zones binnen uw bedrijf duidelijk aangegeven? Is het voor iedereen duidelijk welke beperkingen een zone met zich meebrengt? Mobiele telefoons, zaklantaarns, foto toestellen, zijn die in elke zone toegestaan? Hoe is dat bij u geregeld?
  • En werkvergunning uitgeven voor werkzaamheden binnen een ATEX gebied, vergt behoorlijke kennis. Bent u op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

D&F is uw ATEX expert! 

Herkent u een aantal van bovenstaande items binnen uw organisatie of heeft u behoefte aan een vrijblijvend gesprek en/of korte inventarisatie, neem dan direct contact met ons op via 076 504 03 40 of via het contactformulier

Naast advies biedt D&F ook trainingen aan op het gebied van explosieveiligheid:

D&F informeert u tevens graag over de persoonscertificering volgens IECEx05 of Stichting ATEX. 

Share Button