Machineveiligheid – Veiligheidsgedrag en -Cultuur

Posted on 11 september 2017

Recente publicaties van SafetyPlaza partner D&F Consulting:

Veilig gedrag aanleren – Red Brain Safety Interventions©

Red Brain Safety Interventions©
Het probleem met onveilig gedrag is dat het ontstaat in het rode brein. In het kort: ons oude reptielenbrein stuurt ons (onbewuste) gedrag aan als reactie of uit gewoonte naar aanleiding van een omgevingsprikkel, bijvoorbeeld een onveilige situatie. Ons zoogdierenbrein activeert de bijbehorende emoties erbij (amygdala). Onze neocortex (zeer jong evolutionair gezien) reflecteert (wordt bewust van) en bedenkt de juiste argumenten bij ons gedrag ‘hiermee is nog nooit een ongeval gebeurd’. Onbewust aangestuurd gedrag maakt ten minste 95% uit van al ons gedrag (Dijksterhuis, Tiggelaar, Bargh, Kahneman en Baumeister).

Machinebouwers, pas op met SIL componenten uit de procesindustrie

Of het nu gaat om een machine, een auto, trein of een procesinstallatie, de invloed van het besturingssysteem op de veiligheid is de laatste jaren sterk gegroeid. Elke sector heeft zijn eigen bijzonderheden en typische componenten. De scheidslijn tussen deze sectoren kan heel dun zijn.

Nieuwe keuringsplicht voor oude drukapparatuur

Schema NL regelgeving voor Drukapparatuur

De Richtlijn Drukapparatuur is vernieuwd. Ook de regelgeving voor de gebruiker is herzien. De herziening omvat voor de fabrikant enkele beperkte wijzigingen. De wijzigingen voor de gebruikers van drukapparatuur daarentegen hebben veel meer consequenties. Dit artikel beschrijft een inventarisatie van de veranderingen voor de gebruiker.
Share Button