Safety Plaza Webinar 22 April 2021

Posted on 17 maart 2021

In navolging van onze webinar in oktober 2020, organiseren wij een tweede webinar samen met alle Safety Plaza partners met als centraal thema de RDL-Backbone & veiligheid. Graag wensen wij u hiervoor uit te nodigen. Hieronder kan u de programmatie en korte inhoud van de lezingen terugvinden. Na de lezingen is er nog een halfuurtje tijd om vragen te stellen aan ons experten panel.

Aarzel niet en schrijf u hier gratis in via ons bookingformulier.
U zal de uitnodigingslink om deel te nemen enkele dagen voor de Webinar ontvangen.

    
Programmatie 9u – 10u10

9u – 9U20: Dominiek Deleersnijder • RDL engineering • Intro

De RDL Backbone is de ruggengraat van uw productie. Alle materialen en alle bewerkingen die nodig zijn om uw producten van a tot z af te werken, kunnen eraan gekoppeld worden tot een efficiënte, naadloze flow. De RDL Backbone is uiteraard ook veilig voor mens en machine.
Hoe de veiligheid in en rond de RDL Backbone tot stand gebracht wordt, komt u te weten in de volgende lezingen.

9u20 – 9u45: Peter Mesie • D&F Consulting • Fabrikantschap bij samengestelde installaties

Bij de enkelvoudige levering (één machine/installatie met één fabrikant) is het fabrikantschap duidelijk: de opdrachtnemende fabrikant is CE-verantwoordelijk. Betreft het echter een samengestelde installatie met meerdere partijen als deelleveranciers? Dan verandert het CE-landschap: de duidelijkheid in verantwoordelijkheden verdwijnt en maakt plaats voor onduidelijkheden: IIB-verklaringen, wel/geen samenstel, wie is er eindverantwoordelijk etc.
Aan de hand van cases van RDL laat machineveiligheidsexpert Peter Mesie zien, hoe u de geschetste situatie omzet naar duidelijke verantwoordelijkheden en verklaringen.

9u45 – 10u10: Marc van den Ende • Axelent • Afschermingen in de back-bone : een aantal punten in de kijker

Afscherming en valbeveiliging gecombineerd: wat zijn de aandachtpunten en welke normen worden gehanteerd?
Fact-check: Cobots hebben geen afscherming nodig.  De waarheid is altijd genuanceerd en hangt niet alleen van de cobot af.
Fact-check: Afschermingen moeten de impact van een robot kunnen weerstaan. Zin of onzin ?
Toegangsdeuren van automatische magazijnen: deursluiters en automatisch dichtvallende deuren zijn het nieuwe normaal, maar hoe zit dat dan precies, en welke systemen zitten er op de deur.
Teaser:  EN-ISO-619 draft voor stukgoed-conveyors. In- en uitvoeropeningen in afschermingen : Welke nieuwe inzichten mogen we verwachten?

Programmatie 10u15 – 11u20

10u15 – 10u40: Luc Malfroid • Leuze • Smart Process Gating

Optische veilige paletdoorloopsystemen bij in- en uitloop van gevarenzones zijn ons allen gekend. De MLC530SPG staat nog een stapje hoger, namelijk een muting doorloopbeveiliging ZONDER gebruik te maken van mutingsensoren.

10u40 – 11u05: Vladimir Dragosavic • Euchner • Slimmere machineveiligheid met Industry 4.0 en AI

Moderne communicatie tussen veiligheidscomponenten en besturingen geeft meer overzicht van wat de veiligheid doet. AI algoritmen voorspellen onderhoud en detecteren manipulatie vroegtijdig. Een nieuw soort veiligheidssensor doet zijn intrede in de markt, waar besturingen informatie mee kunnen uitwisselen. Die veelheid van informatie moet echter worden gestroomlijnd tot bruikbare data. In een reis door de tijd worden verschillen tussen bestaande en toekomstige technologieën getoond.

De RDL-Backbone functioneert autonoom. De mens kan enkel met de bewegende delen in aanraking komen aan de binnenzijde. Het gevaarlijke gebied van de RDL-Backbone is met hekken afgeschermd. De hekken zijn voorzien van deuren met veiligheidssensoren of veiligheidssloten, die onder voorwaarde kunnen worden geopend. Ook binnen in de RDL-Backbone bewaken veiligheidssensoren posities die belangrijk zijn voor zowel procesveiligheid als mens-machineveiligheid. De RDL-Backbone-besturing communiceert via IO-Link met alle veiligheidssensoren en kent de “status en de gezondheid” van het gehele systeem. Wanneer bij een interventie een persoon de RDL-Backbone in moet gaan, beveiligt die zichzelf door middel van een actief Lock-Out en Key Transfer systeem op PL e niveau.

11u05 – 11u20: Katrien Verhecken • Safety Science • Veiligheid in de back-bone : Veilige crossover trappen en gepersonaliseerde signalisatie

Cross-over trappen maken de overgang mogelijk over transportbanden, productielijnen en andere obstakels. Om aan de specifieke en uiteenlopende eisen te voldoen, worden deze trappen op maat gemaakt volgens de DIN EN ISO 14122 en BGI 637. Daarnaast zijn veiligheid en de daarbij horende veiligheidssignalisatie cruciaal in een werkomgeving met bewegende onderdelen. Met een in house labelprinter kan je naast veiligheidspictogrammen personaliseren ook de werkplaats volgens het 5S of Lean principe inrichten.

11u20 – 12u: Mogelijkheid tot vragen stellen aan expertenpanel

 

Aarzel niet en schrijf u hier gratis in via ons bookingformulier.
U zal de uitnodigingslink om deel te nemen enkele dagen voor de Webinar ontvangen.

Share Button